stock exchange board

En Çok Kazandıran 5 TEFAS Fonu (Mayıs 2025)

Yatırım fonları, profesyonel yönetim ve çeşitlendirilmiş portföy avantajlarıyla yatırımcıların dikkatini çekiyor. Mayıs 2025'te yüksek getiriler elde eden beş fonu inceliyoruz. Ancak geçmiş performans gelecekteki başarıyı garantilemez; yatırım kararlarının bilinçli biçimde alınması önemlidir.

Yatırım fonları, çeşitlendirilmiş portföy yapıları ve profesyonel yönetim avantajıyla bizim gibi küçük ve orta düzey sermayeye sahip yatırımcılar için bulunmaz fırsat. TEFAS platformunda işlem gören yüzlerce TEFAS fonu var ve bunlar birbirinden farklı performanslar gösteriyor. Bu makalede, Mayıs 2025’te yatırımcısına en yüksek getiriyi sağlayan beş TEFAS fonuna göz atacağız.

Aylık bazda hazırlanan bu analizlerde amaç, yalnızca yüksek getiriye odaklanmak değil; aynı zamanda fon türleri, piyasa koşulları ve risk düzeyleri gibi faktörlere de dikkat çekmek. Unutulmamalı ki geçmiş getiri, gelecekteki performansın garantisi değildir. Ancak düzenli izleme ve analiz, yatırım kararlarını daha bilinçli hale getirebilir.


5. IJC – İŞ PORTFÖY YARI İLETKEN TEKNOLOJİLERİ DEĞİŞKEN FON

Portföyünün en az %80’ini yarı iletken sektöründe değerlendiren IJC isimli TEFAS fonu, Mayıs ayında %16,15 gibi kayda değer bir getiri ile listeye 5. sıradan giriş yapıyor. Mayıs ayındaki büyük yükselişinin aksine son bir yıldaki getirisi ise oldukça düşük. Bunun nedeninin Trump’ın gümrük tarifeleri ve Ortadoğu’nun -neredeyse her zamanki gibi- belirsiz atmosferi olduğunu düşünüyorum.

  • IJC Fonu Sharpe Oranı: -0,07
  • Fon Yönetim Ücreti: %2,5
  • Son 1 Yıl Getirisi: %8,53

4. GBV – GARANTİ PORTFÖY BLOCKCHAİN TEKNOLOJİLERİ DEĞİŞKEN FON

Blockchain teknolojileri kullanan, bu konuda ar-ge çalışmaları geliştiren ya da blok zinciri teknolojisi firmalarına ürün/hizmet satan şirketlere yatırım yapan Garanti Portföy’ün GBV fonu, mayıs ayında %16,47 değer kazandı.

  • GBV Fonu Sharpe Oranı: -0,003
  • Fon Yönetim Ücreti: %2,7
  • Son 1 Yıl Getirisi: %54,17

3. AFT – AK PORTFÖY YENİ TEKNOLOJİLER YABANCI HİSSE SENEDİ FONU

Ak Portföy’ün, Nasdaq’daki en büyük 20 teknoloji devine yatırım yapan fonu AFT, mayıs ayı getirisi olan %17,14 ile listede 3. sırada oluyor. Teknoloji şirketlerindeki genellikle görülen yüksek volatilite-yüksek kazanç bu fonda da gözler önüne seriliyor.

  • AFT Fonu Sharpe Oranı: -0,013
  • Fon Yönetim Ücreti: %2,9
  • Son 1 Yıl Getirisi: %46,13

2. YAY – YAPI KREDİ PORTFÖY YABANCI TEKNOLOJİ SEKTÖRÜ HİSSE SENEDİ FONU

Yapı Kredi Portföy’ün yeni teknolojilere yatırım yapan fonu YAY, mayıs ayında sağladığı %19,75‘lik getiri ile rakibi AFT’yi geride bırakmış görünüyor. İki fonda da bu performansın nedeni olarak Nasdaq endeksindeki mayıs ayı boyu süren toparlanmayı göstermek mümkün.

  • YAY Fonu Sharpe Oranı: -0,037
  • Fon Yönetim Ücreti: %3,25
  • Son 1 Yıl Getirisi: %29,03

1. URA – ATA PORTFÖY ENERJİ DEĞİŞKEN FON

Listemizin birinci sırasında sürpriz bir TEFAS fonu var. Ata Portföy’ün nükleer ve yenilenebilir enerji şirketlerine yatırım yapan ve 11 aralık 2024’te kurulan fonu URA, mayıs ayındaki %20,82 gibi göz alıcı getiri performansıyla listemizin son fonu oluyor. Fonun bu ayki performansında uranyum ve nükleer enerji alanındaki şirketlerde yaşanan ciddi yükselişin payı olduğu söylenebilir.

  • URA Fonu Sharpe Oranı: -0,036
  • Fon Yönetim Ücreti: %2,5
  • Son 1 Yıl Getirisi: %12,73

Mayıs 2025 en çok kazandıran TEFAS fonları infografik liste
Mayıs 2025 en çok kazandıran TEFAS fonları infografik liste

Değerlendirme ve Notlar

Mayıs ayında öne çıkan fonlara bakıldığında, Nasdaq endeksindeki kuvvetli toparlanmanın etkilerini gözlemlemek mümkün. Gümrük tarifelerinin getirebileceği ticaret savaşları riskinin -en azından yatırımcıların gözünde- ortadan kalktığı ve risk iştahının arttığı görülüyor

Listede yer alan fonların Sharpe oranlarına baktığımızda, tamamının ekside olduğunu fark etmişsinizdir. Eksi sharpe oranı, yatırımın riskine değecek bir getiri sağlamadığı şeklinde yorumlanabilir.

Bunun yanında yalnızca aylık performansa göre fon tercihi yapmak sağlıklı olmayabilir. Fon seçerken yönetim stratejisi, geçmiş volatilite, valör süresi ve likidite gibi unsurlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bağlamda Risk Nedir? ve Likidite Nedir? başlıklı makalelerimizden faydalanabilirsiniz.

Haziran ayı sonunda yeni bir analizle görüşmek üzere.

Kaynakça

Emin Arslantaş
Emin Arslantaş

Finansa ve sayılara ilgisi mesleğe, finansal okuryazarlığı yayma tutkusu bu bloga dönüştü. Vergi, yatırım ve Excel konularındaki birikimini anlaşılır ve güvenilir içeriklerle paylaşmayı seviyor.