2025 Elektrikli Araç Fonu

Elektrikli Araçlara Yatırım Yapan TEFAS Fonları

Sürdürülebilir ulaşım hedefleri, karbon emisyonlarının azaltılması ve enerji verimliliği gibi nedenlerle elektrikli araç (EV) sektörüne yönelik yatırımlar giderek artıyor. Bu değişim, TEFAS‘ta işlem gören tematik fonlarda da etkisini gösteriyor. Bu makalede, elektrikli araç teknolojilerine doğrudan ya da dolaylı şekilde yatırım yapan 5 elektrikli araç fonu ve sektörün genel görünümüne bakış atacağız.

Not: Bu inceleme, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Fonlar, içerikleri ve geçmiş performansları itibarıyla eğitim ve bilgilendirme amacıyla incelenmiştir.


Sektöre Genel Bakış

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 2025 raporuna göre, 2024 yılında elektrikli araç satışları dünya genelinde 17 milyona ulaşarak bir önceki yıla göre %21 arttı Aynı yılın sonunda global elektrikli otomobil filosu yaklaşık 58 milyon araca ulaştı. Rapora göre elektrikli otomobillerin toplam araç satışlarındaki payı global düzeyde %19’a çıktı. Çin’de bu oran %37, Avrupa’da %25 ve ABD’de ise %11 seviyesinde.

Türkiye’de ise Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) raporuna göre 2025’in ilk 5 ayında 60 bin adet elektrikli otomobilin satışı gerçekleşti. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine göre %92,6’lık bir artışı ifade ediyor. Elektrikli otomobillerin toplam otomobil satışları içindeki payı ise %15,2 seviyesinde. Bu oran 2024’ün aynı ayında %8,3 seviyesindeydi.

Bu veriler, EV teknolojilerinin hem küresel hem yerel seviyede daha da yaygınlaştığını ve yatırım dünyasında tematik fonlar aracılığıyla giderek daha fazla yer bulabileceğini gösteriyor.


Elektrikli Araç Fonları

IPJ – İŞ PORTFÖY ELEKTRİKLİ ARAÇLAR KARMA FON

  • Fon Toplam Değeri: 723 Milyon TL
  • Şemsiye Fon Türü: Karma
  • Yıllık Yönetim Ücreti: 2,50%
  • Getiri (Yılbaşından itibaren): 11,22%

Mayıs 2018’de kurulan fon, elektrikli araç fonu olarak en köklü fon olarak listemizde yer alıyor. Avustralya’dan Kanada’ya, Hong Kong’dan Avrupa’ya, global anlamda elektrikli araç üreticileri, tedarikçileri, hizmet sağlayıcıları, pil üreticileri gibi kapsayıcı yüzlerce şirketi portföyünde bulunduran IPJ fonu çeşitlendirme anlamında gerçekten karma fon olmasının hakkını vermiş gibi görünüyor.

YLO – YAPI KREDİ PORTFÖY ELEKTRİKLİ ARAÇLAR DEĞİŞKEN FON

  • Fon Toplam Değeri: 133 Milyon TL
  • Şemsiye Fon Türü: Değişken
  • Yıllık Yönetim Ücreti: 2,50%
  • Getiri (Yılbaşından itibaren): 18,61%

Mart 2022’de kurulan fon, haziran 2025 itibarıyla %58 oranında yabancı, %15 oranında ise yerli hisse senetlerini porföyünde tutmakta. Elektrikli otomobil fonu; Tesla, Ford, General Motors, Volkswagen gibi otomobil üreticilerinin yanında Uber, Continental gibi hizmet sağlayıcıları ve Nvidia, Broadcom, Dell, Google gibi yazılım ve teknoloji alanlarına da yatırım yapmakta.

VCY – AK PORTFÖY ELEKTRİKLİ VE OTONOM ARAÇ TEKNOLOJİLERİ DEĞİŞKEN FON

  • Fon Toplam Değeri: 74 Milyon TL
  • Şemsiye Fon Türü: Değişken
  • Yıllık Yönetim Ücreti: 2,90%
  • Getiri (Yılbaşından itibaren): 8,37%

YLO gibi Mart 2022’de kurulan başka bir elektrikli araç fonu olan VCY, Ak Portföy yönetiminde bulunuyor. Fidelity, Uber, Tesla, Google, Xpeng gibi şirketlerin yanında Ford Otosan, Tofaş ve Enerjisa gibi Türk hisse senetlerine de yatırım yapmakta. %62 oranında yabancı hisse senetleri bulunduran elektrikli araç fonu, %25 oranında da Türk hisse senetlerini portföyünde tutuyor.

DYN – DENİZ PORTFÖY ELEKTRİKLİ VE OTONOM ARAÇ TEKNOLOJİLERİ DEĞİŞKEN FON

  • Fon Toplam Değeri: 42 Milyon TL
  • Şemsiye Fon Türü: Değişken
  • Yıllık Yönetim Ücreti: 2,00%
  • Getiri (Yılbaşından itibaren): 7,96%

Ağustos 2022’de arz olan elektrikli araç fonunda, portföyün %25’lik kısmını oluşturan Türk hisse senetleri arasında Karsan, Anadolu İsuzu, Otokar, Ford Otosan ve Brisa gibi şirketler yer alıyor. Öte yandan portföy ağırlığının %62 olduğu yabancı hisseler tarafındaysa Tesla, Google, Honeywell, Microsoft, Nvidia ve Amazon gibi şirketler bulunuyor.

GVA – GARANTİ PORTFÖY ELEKTRİKLİ VE OTONOM ARAÇLAR DEĞİŞKEN FON

  • Fon Toplam Değeri: 55 Milyon TL
  • Şemsiye Fon Türü: Değişken
  • Yıllık Yönetim Ücreti: 2,70%
  • Getiri (Yılbaşından itibaren): 9,42%

Temmuz 2022’de kurulmuş olan fon, portföyünde %23 Türk hisse senetleri ve %69 yabancı borsa hisse senetleri ve ETF’leri bulunduruyor. Türk hisse senetleri arasında dikkat çekenler arasında Ford Otosan ve Turkcell bulunurken, yabancı borsa pozisyonlarında dikkat çekenler ise Nvidia, Tesla, Qualcomm, Stellantis ve Volkswagen oluyor.

Sonuç

Elektrikli araçlar, yalnızca otomotiv endüstrisinde değil, yatırım dünyasında da yeni fırsatlar yaratıyor. Bu tema etrafında şekillenen TEFAS fonları, portföy içerikleri olarak batarya üretiminden yazılım geliştirmeye, tedarik zincirinden enerji yönetimine kadar geniş bir alana yayılıyor.


Kaynakça

Emin Arslantaş
Emin Arslantaş

Finansa ve sayılara ilgisi mesleğe, finansal okuryazarlığı yayma tutkusu bu bloga dönüştü. Vergi, yatırım ve Excel konularındaki birikimini anlaşılır ve güvenilir içeriklerle paylaşmayı seviyor.