İyi yatırımcılık yalnızca hisse senedi ya da fon almakla olmuyor. Bu yatırımları takip etmek, analiz etmek ve gerektiğinde yeniden değerlendirmek de sürecin önemli bir parçası. Bu noktada Excel (ya da Google E-Tablolar gibi çevrim içi araçlar), kişisel portföy takibi için en esnek ve erişilebilir araç olarak öne çıkıyor. Peki, neden ve nasıl?
Google E-Tablolar ile Portföy Takibi Yazı Serisi
Bir önceki yazım olan Excel ile TEFAS Fon Fiyatı Çekmek‘te kendi portföyümü 2020’den beri E-Tablolar‘da takip ettiğimden bahsetmiştim. Her alım-satım işlemimi tabloya kaydeder; toplam portföy değerimi, portföy çeşitlendirme dağılımı ve dolar bazlı getiri seviyelerimi buradan takip ederim. Grafiklerle görselleştirdiğim portföyümle ilgili detaylar bana oldukça büyük kolaylıklar sağlamakta.
Bu nedenle Excel ile portföy takibi konusunda bir yazı serisi hazırlayarak sizlerin de kendi portföylerinizi E-Tablolar’dan takip edebileceğiniz bir çalışmayı paylaşmak istiyorum.
Bu Yazı Serisinde Neler Var?
- Portföy Takibi için Neden Excel Kullanmalısın?
- Portföydeki Varlıklar Excel’e Nasıl Girilir?
- Kar-Zarar ve Ortalama Maliyet Nasıl Hesaplanır?
- Toplam Değer, Dağılım ve Performans Hesaplama
- Google E-Tablolar ile Güncel Fiyat Verileri Nasıl Çekilir?
- Grafiklerle Portföy Görselleştirme Rehberi
- En Sık Yapılan Hatalar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ücretsiz Portföy Takip Şablonu
Bu yazı serisinin sonunda, kendi portföyünüzü takip ve analiz edebileceğiniz bir E-Tablolar’ı sıfırdan oluşturabilecek bilgiye sahip olacak ya da ücretsiz olarak sunduğum E-Tablo’yu kopyalayarak kendi ihtiyaçlarınız için kullanmaya başlayabileceksiniz.
Esneklik ve Kapsayıcılık
Excel ile portföyünüzü takip ederken tabloyu tamamen kendinize özel şekilde yapılandırma imkanına kavuşursunuz.. Hangi varlıklar ve hangi verilerin, nasıl hesaplanacağına karar verip, bu yapıya uygun bir tablo oluşturmak mümkündür. Yatırım platformları ya da banka mobil uygulamaları çoğu zaman portföyünüzle ilgili sınırlı veri sunarken, Excel üzerinden portföyünüzü takip ettiğinizde hisse senedi, yatırım fonu, ETF, döviz, altın gibi varlıkları tek bir portföy içinde kolayca takip edebilirsiniz.
Veriye Hakimiyet ve Görselleştirme
Portföyünüzü Excel ya da E-Tablolar ile takip ettiğinizde, verilerin saklanmasının ve kolayca paylaşılmasının yanında bu verilerin görselleştirilerek anlamlı grafikler oluşturma imkanına da sahip olursunuz. Özellikle Google E-Tablolar’ı bu konuda çok faydalı buluyorum. Bir fiyat-zaman serisinin grafiğini oluşturmak sadece birkaç tıklama veya kısa bir formül ile mümkün hale geliyor. Bunun yanında portföy varlık dağılımı gibi konularda pasta grafikler oluşturmak da gayet kolay.
Otomasyon ve Güncelleme İmkanları
Google E-Tablolar’da =GOOGLEFINANCE
veya =IMPORTXML
gibi formüllerle hisse senedi, döviz ve fon fiyatları, kolayca tabloya otomatik olarak çekilebilir. Bu sayede manuel girişe ihtiyaç kalmadan, portföy takibi canlı ve güncel tutulabilir. Bunun yanısıra her gün bir defa çalışacak bir E-Tablolar scripti ile her gün sonundaki portföy değerini, net kar oranını ve benzeri verileri tabloya kaydedebilir, zaman içinde portföyünüzün performansını takip edebilirsiniz.
Maliyet Avantajı
Excel veya Google E-Tablolar, yatırımcıya sıfır maliyetle profesyonel görünümlü bir portföy takip aracı sunabilir. Ücretli analiz platformları ya da uygulamaların aksine tamamen özelleştirilebilir bir sistem kurulabilir.
Excel mi, E-Tablolar mı?
Google E-Tablolar, tamamen ücretsiz bir şekilde, Microsoft Excel’in sahip olduğu neredeyse tüm imkanları sağlarken buna ek olarak kendi platformuna özel ayrıcalıklar sunmakta. Tablonun kolayca paylaşılabilmesi (örneğin eşinizle), nerede olursanız olun internet üzerinden erişilebilmesi, veri çekme konusunda çok daha kolaylık sunması gibi nedenlerle ben portföy takibimi E-Tablolar’dan yapmaktayım. Bu nedenle de serinin kalanında da anlatım ve örnekler E-Tablolar üzerinden olacaktır.
Sonuç
Yatırım sürecinin daha ayakları yere sağlam basan bir yapıda olması için elde tutulan varlıkların takibi ve analizi oldukça kritik öneme sahip. E-Tablolar üzerinden portföy takibi yazı serimizin bir sonraki makalesinde tablonun temel yapısını ve alım-satım işlemlerinin tabloya nasıl kaydedileceğini anlatacağız.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.