Tasarruf, birikim ve yatırım dünyasına adım atan herkes için olmazsa olmaz yeteneklerden birisi temel de olsa Excel bilgisi. Birikimleriniz, tasarruflarınız ne kadar küçük olursa olsun, benim tavsiyem bunları Excel ile takip etmek, grafikler çıkarmak, analiz etmek için Excel konusunda kendinizi geliştirmeniz. Bu doğrultuda da Excel konusunda makaleler yazmaya karar verdim ve bu alandaki ilk makalemizde TEFAS fon fiyatı nasıl Excel’e çekilir konusunda olacak.
Fon Fiyatı Excel’e Nasıl Çekilir?
TEFAS‘ta yayınlanan ve her iş gününde güncellenen fon fiyatlarını Excel’e çekmek için pek çok yöntem bulunuyor. Web Service, Power Query ve XML bunlardan birkaçı. Bu makalede bunlardan görece en kolay yöntem olan IMPORTXML
yöntemini kullanacağız.
IMPORTXML formülü için bize iki şey gerekiyor. Biri url, diğeri ise Xpath yolu.
TEFAS Link Yapısı
Herhangi bir fonun fiyatını Excel’e çekebilmek için kullanacağımız sayfa Fon Detaylı Analiz sayfası. Bu sayfanın URL yapısı aşağıdaki şekildedir.
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod={FON_KODU}
{FON_KODU}
kısmında, fiyat verisini çekeceğimiz fonun 3 karakterden oluşan kodunu yazacağız.
XPath Yolu
XPath, kısaca bir internet sayfasındaki belirli bir bilgiye ulaşmak için kullanılan bir “yol tarifidir”.
Bilgisayarımızda bir dosyaya ulaşmak için klasörlerin içine giriyorsak (örneğin: Belgeler > Fotoğraflar > Tatil
), bir web sitesindeki belirli bilgiye ulaşmak için de benzer şekilde bir yol izlenir. Bu yolu tarif etmek için XPath kullanılır.
TEFAS Fon Detaylı Analiz sayfasında, son fiyat bilgisinin bulunduğu XPath ise, aşağıdaki gibi:
/html/body/form/div[3]/div[3]/div/div[2]/div[1]/ul[1]/li[1]/span
Fon Fiyatını Çekme Formülü
İki parametre de hazır olduğuna göre, artık formülü yazabiliriz.
=IMPORTXML("https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod="&A1;"/html/body/form/div[3]/div[3]/div/div[2]/div[1]/ul[1]/li[1]/span")
Formüldeki A1 hücresini, fon kodunun bulunduğu hücre ile değiştirdiğimiz takdirde, o fon koduna ait son ve güncel fiyat verisi dönecektir.
Örnek Google E-Tablo
Kolayca açıp incelenebilecek, kopya oluşturup düzenleme yapılabilecek bir örnek tablo oluşturdum. Bu örnek tabloda rastgele seçtiğim birkaç fonun son fiyatlarını çektim. Bu fiyatların tabloya girilen günün güncel fiyatlarını çekeceğini hatırlatmakta fayda var.

Tabloya bu linkten ulaşıp inceleyebilir; kopya oluşturup düzenleyebilirsiniz.
Sonuç
Finansal okuryazarlık açısından Excel takibinin çok önemli olduğunu düşünen biri olarak, fon portföyünün Excel’de de takip edilebilir olmasını çok önemli buluyorum. Bu sayede bir tablo hazırlayıp hangi fonu hangi fiyattan aldığınızı, şu anki değerini takip edebilir; dolar cinsinden ve enflasyona göre düzeltilmiş şekilde getirilerini inceleme imkanına sahip olursunuz.
Yakın bir zamanda örnek bir portföy takip excel’i konusunda rehber hazırlamayı umuyorum.
Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle.